Enerzijds, anderzijds ...
Gisteravond bezoek gehad. Het was een zeer aangename afleiding en bovendien was het een mooie zomeravond. Kaarsjes aan in de tuin, een lekker hapje en uiteraard een wijntje erbij. Zo vlogen de avonduren voorbij en ging de avond zacht over in de nacht.
Bij het opstaan is het iets minder prettig. Ik neem me voor de zoveelste keer voor om doordeweeks max 2 glazen wijn te drinken. Alex vindt het überhaupt vandaag een beetje lastig wakker worden. Vrij zwijgend nemen we het ontbijt met de daarbij behorende trits aan medicijnen. Misschien zijn we toch ook wel een beetje (boel) gespannen voor het consult bij dokter Smit. Er is immers maandag weer een liter pleuravocht weggehaald maar de kortademigheid is niet veel minder geworden.
Ruim op tijd komen we aan in het AvL. en precies op tijd komt Smit ons ophalen. Hij heeft de emails gelezen en contact gehad met dokter Niemeijer. Allereerst wil hij zelf nog een röntgen laten maken om de stand van zaken vandaag te beoordelen. Braaf melden wij ons bij de afdeling en ook dit is in een ommezien geregeld. Ondertussen mijmeren Alex en ik over de behandelingen die mogelijk zouden kunnen, of moeten, plaatsvinden.
Na een halfuurtje komt dokter Smit ons halen en bekijkt hij samen met ons de röntgenplaatjes. De hoeveelheid vocht valt gelukkig erg mee. Anderzijds geeft hij aan dat de kortademigheid duidelijk een gevolg is van de ziekte. De niet gelukte talkage heeft veroorzaakt dat de vliezen stugger zijn geworden. Bovendien is de linkerlong ziek. Gelukkig is de rechterlong goed. Hij legt ons uit dat de kortademigheid lastig is maar niet gevaarlijk. De rechterlong kan voldoende goed voor zuurstof zorgen. Wel is het nu noodzakelijk om zo spoedig als mogelijk met de pembrolizumab te starten en de dexa af te bouwen. Dat laatste is wel een dingetje, maar we gaan het proberen en enigszins forceren. Het zij zo.
Dit betekent dat Alex vrijdag a.s. 's middags bij het VUmc de eerste PETscan met pembrolizumab krijgt. Daarin kunnen we in de loop van de volgende week, als er om de dag dag een PETscan gemaakt gaat worden, zien of er een gerede kans is dat het middel zijn werk zal gaan doen. Deze PETscans worden gemaakt in het kader van het onderzoek van de voorspelbaarheid van de werking van het middel bij patiënten met niet-kleincellige longkanker met de specifieke kenmerken zoals bij Alex.
Judith, Marthijn en hun kinderen zijn nu op vakantie en inmiddels veilig aangekomen in Miami. Marsha is nog thuis maar vertrekt dinsdag samen met Sophia en Feline naar Spanje. Het is fijn dat ze van hun welverdiende vakantie kunnen genieten, maar het is wel plezierig dat Stefanie haar vakantie doorbrengt in Amsterdam. Waarom niet eigenlijk, massa's toeristen komen immers van heinde en verre naar hier ...!!